Кошик
Корзина
Ваш кошик порожній.

Ми тут

My status Живой Журнал

Бліц опитування
Чи маєте ви бажання отримати страви у коробочці chaina box?
 
Новини Статті Про китайську кухню
Рейтинг Користувача: / 2
НайгіршеНайкраще 

Китайська кухня в уявленні європейців завжди таїла якусь особливу магію завдяки вишуканості, екзотичності і своєрідності. У минулі віки в Китаї кухаря неодмінно ототожнювалися з лікарями, а мистецтво приготування їжі було схоже на філософію і естетику.

Китайська кухня дуже різноманітна і здатна уразити будь-якого західного гурмана. Між тим, повсякденне меню китайців дуже скромне. Свого часу письменник Борис Польовий, відвідавши Китай, відмітив: "Кухня ця, так приголомшуюча новачків в ресторанах і на званих обідах, така, що відрізняється великою кількістю вишуканих блюд, споруджених з усього, що росте, бігає, плаває і літає, по суті не представляє народної китайської їжі. Це їжа банкетна, делікатесна. Прості люди їдять її лише в дні весілля та свят".

Основу китайської кухні складає рис, який часом замінює навіть хліб. Без рисової каші не обходиться жоден прийом. Дуже популярна суха розсипчаста каша - данина. Готують китайці і рідку рисову кашу - дамичжоу. Її уварюють до потрібної густини, іноді додаючи дрібні боби (боби, соя є неодмінними атрибутами китайської кухні - тільки з соєвого сиру готують більше ста різних блюд). Рис варять без солі і подають в піалах.

Велике місце в китайській кухні займають і овочі. Найширше використовують капусту (салатну китайську, білокачанну, сичуаньську), батат, картоплю, редьку різних видів, томати, перець, шпинат, зелені стручки квасолі, батун, часник. Популярні молоді паростки бамбука у відвареному і консервованому вигляді. Овочі маринують, солять в соєвому соусі, квасять і сушать; засолені в соєвому соусі редька і салатна капуста служать основною закускою до каш.

Особливою любов'ю в Китаї користуються різні блюда з борошна: наприклад, відома китайська локшина (чим довше і тонше локшина - тим майстеніше кухар), різноманітні перепічки, пельмені (цзяоцзи) і парові пиріжки (баоцзи) зі свининою, птахом, рибою. Локшину готують з крутого прісного тіста, відварюють в киплячій несолоній воді, а потім швидко промивають холодною водою і подають у великій чаші, викладаючи згори гарнір - шматочки свинини або курки в соусі, дрібно рубаний батун, трепанги, деревні гриби. Особливо вишукані в якості гарніру молоді пагони бамбуку.

М'ясо в Китаї не дуже популярне. Найчастіше китайці вживають свинину причому нарізують її тонкою соломкою або невеликими кубиками, (набагато більшою популярністю користується свійська птиця. На свята часто готують качку - тушку заздалегідь вимочують в гострому соєвому соусі і цілком обсмажують в рослинній олії. Особливим делікатесом вважаються курячі і качині яйця, які обмазують золою з вапном, содою і сіллю і витримують майже три місяці в чанах або землі; білок цих яєць стає коричневим, а жовток - зеленим.

Популярна риба - китайський окунь, камбала, шабля-риба, а також креветки, краби, кальмари, восьминоги, каракатиці і устриці.

У будь-якій національній кухні важливу роль грають прянощі, і Китай тут не є виключенням. Найчастіше використовуються бад'ян (для приготування гарячих блюд), гірчиця, імбир, кинза, кориця, перець хуацзе, кунжутна олія, соєвий соус. З прянощів варто відмітити і особливу китайську приправу усянмянь - суміш кориці, кропу, солодкового кореня, гвоздики і бад'яну, розтертих в порошок.

Китайські кулінари широко застосовують порошок глютамата натрію. Розлучений у воді з сіллю, він нагадує за смаком курячий бульйон.

Режим харчування у китайців триразовий, традиційний час обіду - рівно опівдні. Подання блюд в Китаї своєрідне: як правило, на початку обіду на стіл ставлять фарфорові чайники з чорним або зеленим чаєм, який розливають в невеликі піали (китайці п'ють чай дуже гарячим без цукру). Потім слідують холодні і гарячі закуски і основні блюда (на великому парадному обіді нерідко буває від тридцяти до сорока блюд). У проміжках між гарячими блюдами китайці подають солодощі і випічку. У кінці обіду прийнято подавати суп і рис, а завершують трапезу чаєм.