Кошик
Корзина
Ваш кошик порожній.

Ми тут

My status Живой Журнал

Бліц опитування
Чи маєте ви бажання отримати страви у коробочці chaina box?
 
Новини Статті Китайська кухня
Рейтинг Користувача: / 8
НайгіршеНайкраще 

Китайська кухня - таємниця за сімома печатками!

    Ні в одній іншій країні мистецтво кулінарії не доведене до такої досконалості, як в Китаї. Це мистецтво стало частиною древньої культури і увійшло до звичаїв китайського народу. Народ, який в Новий Рік в першу чергу йде віддавати почесті богові гастрономії, поза всяких сумнівів, має тонке розуміння хорошої їжі. Кожна сім'я приносить в храм невелике пожертвування у вигляді смачного, красиво оформленого, кулінарного виробу, і просить бога на небесах оцінити належним чином кулінарне мистецтво господині.

    В давнину поети і філософи писали трактати про їжу і складали рецепти. Тому ми можемо простежити тисячолітню історію китайських блюд по старовинних творах і зображеннях. Китай вже в давнину був дуже густонаселеною країною, і тоді вже поля потрібно було обробляти набагато інтенсивніше, ніж в Європі. Родини були багатодітні, тобто бідні. Вони не могли дозволити собі ніякого марнотратства, і не лише відносно продовольства, але хоч би і палива. Дерева було мало, тому вони були вимушені оптимально використати його енергію. Китайці дуже швидко ввели заходи в інтересах економії : усі сирі продукти ріжуть як можна дрібніше, щоб вони швидше уварювалися. Опукла сковорода вок забезпечує швидке нагрівання їжі, а сплетений з бамбукових волокон кошик дає можливість варити на пару декілька блюд одночасно. Кожне блюдо готове за декілька хвилин, і усі поживні речовини зберігаються в нім в набагато більшому ступені, ніж у нас. А оскільки усі інгредієнти подрібнені, вилка і ніж стають зайвими, тому китайці для їжі користуються звичайними паличками з бамбука. Унікальність китайської кухні полягає в не зовсім звичайних способах приготування, великій кількості спецій, красивому оформленні блюд і незвичайному поєднанні інградієнтів. 

   Китайська кухня, безумовно, ця величезна кількість рису, сої і овочів. М'ясо, птах і риба вживаються в їжу рідше. У деяких районах усього кілька разів в сезон. Але не слід думати, що китайці зовсім не вживають ці продукти. Адже усім відома "качка по-пекински" вважається національним шедевром і славиться далеко за межами Піднебесної.

   Поширені борошняні вироби - всілякі види локшини, вермішелі, парових хлібців і, звичайно, солодкого печива.

  Китайська кухня дуже здорова і по своєму складу. Рисове лушпиння містить цінні речовини, молюски, риба і ракоподібні забезпечують організм необхідними білком і мінеральними речовинами. Наступним важливим компонентом харчування є бобові, передусім соя. Завдяки багатому змісту рослинного білку, вона стимулює розумову діяльність, можливо, тому китайці випередили віки в усіх галузях науки і мистецтва. Складання індивідуального меню теж вимагає чималих зусиль і великих знань, тому що одні блюда стимулюють письменницьку діяльність, складання віршів або красномовство, інші - діють що присипляє, треті - активізують еротичний потяг. При цьому надзвичайно важлива послідовність блюд, що споживаються, щоб уникнути неприємних наслідків для організму або поганих сновидінь.

   У китайській кухні кожен може знайти для себе те, чого йому в даний момент хочеться. Варіанти комбінацій з 30 - 40 компонентів дають можливість приготувати тисячі блюд. І послідовність блюд там інша, чим у нас. Супи подаються як проміжне блюдо або на закінчення трапези. Окремі блюда подаються не одне після іншого, а усе відразу, як це було прийнято в Європі в середні віки. При повсякденному живленні, коли обід і вечеря мають приблизно однакове значення, десерт, як правило, не подається. Солодкі блюда і компоти або свіжі фрукти рідко виконують роль десерту, вони швидше входять до складу основної частини меню. Звичаю подавати напої до їжі, як прийнято в Європі, в Китаї не існує, зате по ходу застілля тут випивають багато чаю. Найпопулярніший - зелений чай. Приготування чаю і сам процес чаювання в Китаї - це цілий ритуал, що бере свої корені із старовини.

   З алкогольних напоїв в Китаї популярні світлі і міцні сорти пива. У Китаї п'ють рисове вино або рисову горілку, але великого захоплення алкоголем в Китаї ніколи не було.

   Для китайця їжа - не просто вгамовування голоду, це швидше священнодіяння. У Древньому Китаї серед цілого ряду палацових церемоній, яким підкорялися навіть імператори, значну частину займали ритуали, що має безпосереднє відношення до їжі і до того, що з нею пов'язане. Порядок подання блюд, сервіровка столу, одяг слуг, що прислуговують за столом, музика, звучна під час їжі, були строго підібрані.

   Зараз, коли в Китай круглий рік вирушають тисячі українців, гостинні китайці пропонують не лише традиційну кухню, але і безліч європейських блюд. У ресторанах готелів це особливо відчутно: туристи мають можливість замовити французькі, російські, українські, італійські і інші блюда. Але навряд чи хто відмовиться від "королеви" китайської кухні - качки по-пекински!